Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

9:49 π.μ.
Συνένευξη: Απόψεις ενός Κύπριου φοιτητή για την ανεργία
Της Άννας Μαλεκκίδου

Συνέντευξη του Θράσου Τηλεμάχου, φοιτητή του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου

Ο Θράσος Τηλεμάχου 
(Eκπρόσωπος της Προοδευτικής Κ.Φ.)
Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας στη Κύπρο. Συμφωνείς;
Συμφωνώ ναι.

Ποιοί παράγοντες ευθύνονται κατά τη γνώμη σου;
Κοίταξε , πιστεύω ότι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορεί κάποιος να σκεφτεί είναι η παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία κτύπησε τις πόρτες της Ευρώπης και σε πιο μικρή κλίμακα έφτασε και στη Κύπρο. Η οικονομική κρίση θεωρώ ότι είναι αποτέλεσμα του οικονομικού συστήματος το οποίο είναι ο καπιταλιστικός τρόπος λειτουργίας της οικονομίας και που θέλει σιγά σιγά να έρχεται με τη σειρά της αυτή η οικονομική κρίση που φέρνει τη μεγάλη ανεργία και τη βλέπω σιγά σιγά να μεγαλώνει.

Τι πιστεύεις ότι έπρεπε να αποφύγουμε στο παρελθόν έτσι ώστε να μην έχουμε αυτό το πρόβλημα σήμερα;
Εξαρτάται πόσο πίσω πρέπει να πάμε για να δούμε τι γίνεται. Αν πηγαίναμε μία δεκαετία πίσω μπορώ να πω ότι η Κύπρος δεν είχε τόσο έντονο πρόβλημα οικονομικής κρίσης και μερικά μικρά ή μεγάλα λάθη που έγιναν στην Κύπρο όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα , τις θεωρίες περί εκκαθάρισης μαύρου χρήματος κ.τ.λ , δημιούργησαν μια , όχι και τόσο ιδανική κατάσταση για την κυπριακή οικονομία γενικώς. Σήμερα μετά από το πέρασμα όλων αυτών των γεγονότων φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση. Σαφέστατα μια κίνηση που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τη κρίση ήταν να μεριμνήσουμε , να προσέχουμε τα νώτα μας και να είμαστε πιο προσεχτικοί τι γίνεται στη παγκόσμια οικονομία. Δυστυχώς καμία από τις τελευταίες κυβερνήσεις δεν τα πρόσεξε αυτά. Κάτι άλλο , θα μπορούσαμε να κινηθούμε και λίγο πιο γρήγορα στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ , και το αποτέλεσμα θα ήταν να ανοίξει η αγορά. Να μπουν νέα χρήματα , νέοι επενδυτές , περισσότερα χρήματα , να κινηθεί η αγορά γιατί κακά τα ψέματα , από τη στιγμή που υπάρχει το καπιταλιστικό σύστημα όσο πιο πολλά λεφτά εισέλθουν , τόσο πιο πολύ θα κινηθούν οι αγορές , τόσο πιο πολλές δουλειές θα υπάρξουν. Άρα αυτά τα μεγάλα κενά και λάθη οδήγησαν σιγά σιγά την Κύπρο στην οικονομική κρίση και στο να μπούμε πριν από 2-3 χρόνια στον μηχανισμό στήριξης.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα;
Κατ' αρχήν πρέπει να πούμε ποιά πολιτική πρέπει να ακολουθήσουμε. Η πολιτική της λιτότητας , με την μείωση των μισθών , το κλείσιμο εταιρειών , το κούρεμα καταθέσεων , την πώληση των δημόσιων υπηρεσιών , το μόνο που κάνει είναι μία τρύπα στο νερό. Πιστεύω η λύση είναι να στραφούμε προς διαφορετικές πολιτικές. Να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια άλλη λύση για να ξοφλήσουμε αυτά που χρωστάμε στην Ε.Ε. και να προσπαθήσουμε να δούμε πως θα παρακινήσουμε την αγορά για να αρχίσει να λειτουργεί και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Τώρα το ποιά είναι η λύση , δύσκολο να πούμε. Δηλαδή η λύση μπορεί να είναι από έξοδο στην Ευρώπη μέχρι να αποδεχτούμε τη χρεοκοπία αλλά πιστεύω προς το παρόν να κινηθούμε σε πιο ευνοϊκά προς το λαό μέτρα που θα του δώσουν την ευκαιρία να μπορεί να κινήσει ο ίδιος την αγορά.

Τι θα πρότεινες σε έναν νέο για να αποφύγει στο μέλλον να είναι ένας άνεργος πτυχιούχος;
Δύσκολη ερώτηση. Υπάρχουν πάρα πολλοί πτυχιούχοι , θα υπάρξουν κι άλλοι πτυχιούχοι , μακάρι να είναι όλοι πτυχιούχοι γιατί η παιδεία είναι σημαντικό στοιχείο.  Πιστεύω το πιο βασικό είναι να προσπαθήσει να κυνηγήσει όλες του τις ευκαιρίες για να καταφέρει να πάρει μια δουλειά που θα τον βοηθήσει στο μέλλον.  Αν δεν μπορεί να βρει μια δουλειά τότε ας προσπαθήσει να δημιουργήσει μια με διάφορα προγράμματα start up.  Λέγεται ότι τα start up είναι εκμετάλλευση, συμφωνώ αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε σε τέτοια οικονομική κατάσταση και σε τόσα υψηλά επίπεδα ανεργίας που δεν υπάρχει άλλη λύση.  Θα μου πεις τώρα ότι ο ξενιτεμός να είναι μια λύση.  Για να είμαστε ειλικρινής μπορεί να είναι αλλά δεν την συστήνουμε γιατί κρατά την Κύπρο μας πίσω και ρίχνει το βιοτικό επίπεδο και διώχνει τα μυαλά της Κύπρου προς τα έξω.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου